Холодильна та морозильна камери: яка температура має бути в них бути

На те, що вона встановлена ​​неправильно, вказують 5 факторів:

У морозильному відділенні не до кінця замерзає крига.

На стінках холодильної камери накопичується конденсат.

Продукти зберігаються менше звичайного терміну.

Продукти теплі навіть якщо їх тільки вийняли з холодильника.

У холодильному відсіку підмерзають або частково заморожуються продукти.

Помітили хоча б одну з ознак? Отже, температуру потрібно відрегулювати.

Нормальна температура в холодильнику та в морозильнику
У сучасних холодильниках встановлюється автоматичний терморегулятор, але навіть він здатний давати збій. У нормі загальна температура варіюється в діапазоні від +3 до +5°C. У зоні свіжості показник буде трохи нижчим – у межах 0 – 1°C. У морозилці завжди підтримується мінусовий показник -15-18°C.

У різних частинах камери холодильного відсіку рівень тепла розподіляється по-різному. Тому важливо знати та враховувати, що залишати на дверцятах, а що безпечніше розмістити на полицях.

Що зберігати в теплій та холодній зонах
Умовно простір у холодильному відсіку ділиться на теплу та холодну зони. Оптимальна температура в холодильниках у кожній із цих зон відрізняється, як і список придатних для зберігання продуктів харчування.

Тепла зона
Придатне місце для розміщення продуктів, фруктів і овочів, що не швидко псуються. Діляється на три підзони:

Дверцята – у верхній частині температура піднімається до +10°C, у нижній – до +5°C. Використовується для зберігання м'яких сирів, соусів, масла, напоїв. Залишати на дверцятах яйця небажано.

Верхні та середні полиці (за умови, що верхня полиця знаходиться не під морозилкою) – температурний режим +7°C. Підходить для ковбас, випічки, тортів та тістечок, м'яких сирів, олії, фруктів та овочів. При цьому стиглі фрукти чи овочі краще не залишати у верхній частині холодильного відсіку.

Зона для овочів та фруктів – це невеликі прозорі скриньки, усередині яких підтримується показник +8°C. Знаходяться над зоною свіжості, якщо вона є, або над морозильною камерою (при нижньому розміщенні морозильної камери).

Холодна зона
У нормі в холодній зоні підтримують рекомендовану температуру для безпечного зберігання м'ясних виробів та страв з м'яса, риби, молока, сметани, сиру, кефіру, твердого сиру, свіжих овочів та зелені. Вона відмінно підходить для швидкого, але не надто сильного охолодження напоїв.

Як і тепла, вона поділяється на три частини:

Зона свіжості – не в кожній моделі, розташовується над морозильним відділенням. Використовується для овочів, фруктів та зелені.

Задня частина полиць – не важливо, це буде нижня або верхня полиця. Задня частина знаходиться найближче до охолоджуючих елементів, тому підходить для розміщення продуктів, що швидко псуються.

Нижня полиця (якщо у холодильному відсіку 4 – 5 полиць, то дві нижні) – температура залишається лише на рівні +2°C. Це тим, що теплі повітряні маси переміщаються вгору.

Скільки градусів має бути у холодильнику, тепер зрозуміло. Інше питання – як перевірити та налаштувати температурний режим. Розберемося у цих питаннях.

Як перевірити температуру в холодильному та морозильному відсіках
Відмінно, якщо у вас модель із зовнішньою панеллю, де відображається точна температура. Якщо її немає або ви вважаєте, що датчик зламався і показує неправильне значення, перевірити рівень холоду можна самостійно.

Для перевірки у холодильному відсіку візьміть звичайний термометр, зануріть у склянку з водою та поставте його на середню полицю. Термометр повинен залишатися всередині щонайменше 8 годин. Краще проводити перевірку вночі, щоб дверцята весь час були закриті.

Щоб перевірити температуру в морозильній камері, розмістіть між двома пакетами з продуктами термометр. Знову ж таки, перевірку потрібно проводити при закритих дверцятах протягом 8 годин.

Як настроїти температурний режим
Варіанти налаштування відрізняються та залежать від виробника, а іноді й моделі пристрою. Найпростіший спосіб дізнатися, як відрегулювати термостат – скористатися інструкцією. Якщо вона не збереглася, нижче описані варіанти для агрегатів найпопулярніших брендів:

Samsung. Для налаштування використовується панель керування. Потрібно натиснути кнопку Fridge, розташовану на ній, і встановити правильне значення. За умовчанням у холодильному відсіку відмітка тримається на рівні +3°C.

Gorenje. Для налаштування слугує поворотна ручка, яку можна обертати від позначки Max до Min. Оптимальний варіант – залишити термостат у положенні Eco. Якщо в приміщенні холодно (нижче +16°C), рекомендується перевести ручку в положення Max.

Indesit. Як і в попередньому варіанті, для налаштування використовується поворотна ручка. При цьому градація терморегулятора йде від цифри 1 – максимальний холод до цифри 5 – найтепліший режим.

Atlant. Налаштовується за допомогою поворотного регулятора із семибальною шкалою. Якщо залишити ручку на цифрі 0, компресор припинить роботу.

Bosch. Температура встановлюється за допомогою кнопкової панелі керування. Передбачено додатковий режим охолодження, при активації якого температура швидко і рівномірно знижується до позначки в 2°С.

Liebherr. Настроювання також здійснюється на електронній панелі. У більшості моделей регулювання холодильного та морозильного відсіку відбуваються окремо.

LG. Для регулювання потрібно скористатися суміжною або роздільною (окремою настройкою камер) електронною панеллю.

Крім налаштування температурного режиму важливо дотримуватися елементарних правил експлуатації пристрою. Наприклад, не ставити в холодильник гарячі страви, підтримувати порядок на полицях, складати продукти з невеликим проміжком для циркуляції повітря і т.д.

Перейти в каталог